torek, 30. november 2010

Kibla v decembru in nagrada Goranu Bertoku

Multimedijski center KIBLA: OBVESTILO ZA JAVNOST - nagrada in spekter decemberskih dogodkov


Izredna novica! Mesec fotografije 2010, ki je potekal pod naslovom Fotonični trenutki, je razglasil nagrado za najboljšo samostojno razstavo: v sklopu meseca fotografije je po izboru programskega sveta prireditve nagrado prejel GORAN BERTOK za razstavo RDEČE IN ČRNO, ki je bila do 14.
novembra na ogled v Galeriji Kibela v Multimedijskem centru Kibla v Mariboru.

Napoved dogodkov v decembru:

- Četrtek, 2. 12. ob 19.00 prestavitev knjige in pogovor dveh filozofov na temo ZAKAJ DELEUZOVA MISEL POTREBUJE LITERATURO. Sodelujeta Rok Benčin (tudi avtor spremnega teksta h knjigi)in Tadej Troha.

- Četrtek, 2. 12. ob 20.00, Festival (DA)(NE)S, ki letos nosi naslov “DIRTY FINGERNAILS/ČRNO POD NOHTI, uvod v Kinu Udarnik: Kvartet Michel Doneda/Jonas Kocher/Tao G. Vrhovec-Sambolec/Tomaž Grom: Koncert improvizirane glasbe (Michel Doneda – sopranski saksofon, Jonas Kocher – harmonika, Tao G. Vrhovec Sambolec – živa elektronika (max/msp), Tomaž Grom – kontrabas)



- Petek, 3. 12. ob 20.00 odprtje kiparske razstave BOŠTJANA DRINOVCA:

KAKOFONIČNI GENERATOR (na ogled do 16. 12.) "Za dela Boštjana Drinovca je značilna ena od inačic 'metelkovske drže'. Njegova dela niso izraz direktnih političnih izjav, vendar pa so z njimi prežeta na več nivojih.

Na komentar sodobnih družbenih vprašanj skulpture ne kažejo zgolj z motiviko in tematiko, ampak so njihov enako zgovoren element tudi materiali in likovne forme, ki jih sestavljajo. Likovno in pomensko sta na razstavi Kakofonični generator v sozvočju." (kuratorica Petja Grafenauer)





















- Petek, 3. 12. 8 (do 18. 12.), odprtje multimedijskega festivala GAMERZ v Aix-en-Provence/Foundation Vasarely/vizualna namestitev NADAL francoske skupine La Vitrine (koprodukcija KIBLA), namestitev posvečena slavnemu francoskemu tenisaču.
- Torek, 7. december 2010 ob 20.00 SAME BABE, uglasbena poezija Janeza Menarta. Uvodnemu pogovoru z glasbeniki bo sledil koncert. Pogovor bo vodila Simona Kopinšek. Miha Nemanič (orglice, ritmika, vokal), Marko Voljč (trobenta, ukulele, ritmika, vokal), Marko Jelovšek (kontrabas, činelce, vokal), Viki Baba (kitara, harmonika, dretje in kričanje) in pridruženi član Uroš Buh posegajo po zelo raznorodnem glasbenem materialu.

In ravno uspešno prepletanje različnih glasbenih žanrov z raznimi nenavadnimi domislicami, izvrstnimi (velikokrat sila zabavnimi avtorskimi) besedili ter atraktivnim odrskim nastopom dela Same babe tako posebne.



- Petek, 10. 12. ob 20.00 umetniški dogodek /video dela, fotografije, predstavitev knjige/ v spomin DRAGANU SAKANU, direktorju New Moment iz Beograda, več kot dekado partner KIBLE, guru svetovnega oglaševanja, ki je prepoznal KIBLO: »KIBLA spodbuja realnost, ki ni več tradicionalna, ampak multimedijska. Tudi ideje niso več lokalne, ampak so globalne. Svet potrebuje sveže ideje. Svet potrebuje globalne institucije.«

- Sreda, 15. 12. ob 19.00, dve predstavitvi:

MOBILE INSTITUTE iz Bruslja, ki bo leta 2012 postavil urbano namestitev Mehur med dve izbrani zgradbi v Mariboru in potopil mesto pod lasersko "vodo" ter BENOIT MAUBREY in AUDIO GROUPPE, berlinska umetniška skupina, ki ustvarja in nastopa z elektronskimi oblačili (opremljenimi z ojačevalci in zvočniki), ki se tematsko in akustično odzivajo na okolje.

- Četrtek, 16. 10. ob 21.00 Festival (DA)(NE)S 2010: “DIRTY FINGERNAILS/ČRNO POD NOHTI". Letos se želimo posvetiti izvedbam nove glasbe, kolikor so te usmerjene v reševanje problemov in se poslužujejo ročnega dela. Kako se lotiti raziskovanja nove glasbe z majhnim proračunom ali brez njega? Kaj tvori pristno raziskovanje in ga ločuje od golega “surfanja kanalov” v poplavi informacij? V ta namen smo izbrali majhno in intimno ter se odrekli pričakovanjem, da bodo gostje “poskrbeli za šov”.

Če se glasbenik odloči, da bi bilo eno uro najbolje nameniti opisovanju, kako rezljati trstne jezičke za oboe, ali zakaj se počuti prisiljen biti glasbenik, ker ni imel priložnosti, da bi, kot je bil sanjal, postal kuhar v restavraciji s hitro prehrano, naj bo tako. Miha Ciglar, Monika Glahn, Marko Košnik, Peter Tomaž Dobrila in Cameron Bobro: predavanja, koncerti, đemsešni, aktivna udeležba obiskovalcev...



- Sreda, 22. 12. ob 20.00, odprtje interaktivne namestitve: MIGUEL

CHEVALIER: FLORA IN FAVNA, kuratorica Maja Škerbot. Tehnologije, ki po eni strani ustvarjajo občutek hitrosti, nasičenosti, so paradoksalno tudi temelj mnogih meditativnih umetniških izjav. Umetniki se že od nekdaj inspirirajo v videni realnosti narave. Tihožitja so motivi, ki so rastlinstvo in živalstvo odslikovali in plastično upodabljali skozi razvoj umetnosti. Otvoritev bo tudi uradno družabno slovo od leta 2010 s prijatelji, obiskovalci in kritiki KIBLE. Izjemno interaktivno vizualno namestitev najdete v živo v KIBLI in na youtubu:

http://www.youtube.com/watch?v=9fFvTr6FDrI&feature=related (1.del) http://www.youtube.com/watch?v=_N9uCfODWvg&feature=related (2.del) http://www.youtube.com/watch?v=xzuRmpc78PI&feature=related (3.del)

- Torek, 28. 12. ob 17.00, odprtje razstave VLADA REPNIKA in BABALAN:
USTNICE, vizualna namestitev na vseh oknih KIBLE, ki vas bodo poljubljale s preprostostjo multimedijskega učinka.

- Četrtek, 30. 12. ob 20.00 odprtje razstave MARKO ČRTANEC: MUZE, vizualne namestitve iz lesa. "Kaj pa človek zares potrebuje, razen mize, stola in postelje?" E.K. Po nenavadnem ciklusu postelj iz leta 2002, ki jih je Marko Črtanec naslovil Vrtovi Bjor Haremsfeld, sledi ciklus miz, nenavadnih, posebnih različic tistega, kar je veljalo od antike naprej "opredmeteni" mimesis, ki se tokrat opredmeten izmika ustaljenim tridimenzionalnim pojmom človeškega civilizacijskega obstoja.

- zgodil se bo še glasbeni in zvočni večer nabora glasbenic, umetnic in teoretičark, ki bodo napolnile vsebino 4. TOX CD edicije, ki bo izšla še v tem letu, kurator in selektor Miha Horvat - feminoljub, feminist in še kaj.

Več na:
http://www.kibla.org

ponedeljek, 29. november 2010

Mirka Živka in Dadakice

Danes še zadnja priložnost za ogled predstave Mirjane Šajinović in Aleksandre Blagojević na komornem odru SNG Maribor.

četrtek, 25. november 2010

In memoriam

Zlatan Vauda (1923–2010)

Četrtega novembra se je v Beogradu izteklo življenje slovenskega skladatelja, dirigenta in glasbenega pedagoga Zlatana Vaude, rojenega 14. januarja 1923 pri Sv. Marjeti ob Pesnici (Pernica). Življenje glasbenega umetnika, ki so ga dogodki druge svetovne zaznamovali z vso trpkostjo in po ključu usode odpeljali ter ustalili v Srbiji, kjer si je ustvaril uspešno kariero. Življenje človeka, ki je močno vez s slovensko zemljo in kulturo nostalgično ohranjal v svojem srcu, delih in v prijateljskih stikih. Življenje, ki se je začelo v družini nadučitelja in Maistrovega borca Mirka Vaude in njegove žene Marije, rojene Kovačič, ki sta doma pogosto muzicirala, talent pa podarila tudi otrokoma – prvorojenki Ireni in sinu Zlatanu, katerih ded Vinko Vauda je bil prvi glasbeni učitelj skladatelju Slavku Ostercu, akademik dr. Dragotin Cvetko pa očetov bratranec (po njunih materah, sestrah pesnika Josipa Freuensfelda). Življenje vnetega sokola in izvrstnega telovadca na bradlji, petošolca mariborske realne gimnazije, ki mu dogodki ob izbruhu druge svetovne vojne kruto prekinejo mladost – najprej ga okupacijske oblasti zaprejo, dva meseca kasneje pa vso družino transportirajo v Kragujevac, kjer ta ostane do konca svetovne katastrofe. Življenje, ki je bilo po čudnem naključju drugič podarjeno po strašnem množičnem streljanju 21. oktobra 1941, se nadaljevalo s prisilnim delom, leta 1944 pa v partizanskih vrstah – v Prvi krajiški brigadi, v Slovenskem bataljonu, ko je bilo tretjič podarjeno med znano ofenzivo na sremski fronti.

Življenje glasbenika, ki začne svoje poslanstvo v kulturni skupini Prve armade, ki v Nišu v okviru podaljšanega vojaškega roka dokonča gimnazijo z maturo in kot dirigent zbora v Domu armade spozna znanega srbskega skladatelja Marka Tajčevića. Ta ga spodbudi k vpisu na beograjsko glasbeno akademijo, kjer Vauda ob študiju dirigiranja zaključi kot Tajčevićev študent leta 1954 tudi kompozicijo. V obliki letnih tečajev se izpopolnjuje iz dirigiranja pri Hansu Swarovskem in iz dodekafonske tehnike pri Hansu Jelineku na Dunaju. Pred tem vodi že moški zbor KUDa Franc Rozman Stane, leta 1952 pa ga izberejo za umetniškega vodjo, producenta in dirigenta Otroškega zbora RTV Beograd. Na tem mestu ostane do upokojitve (1986) in naredi bleščečo kariero – postane izvrsten pedagog, strokovnjak vokalne tehnike, petja, zborovodstva in dela z mladimi. Izvaja zahtevna vokalno-instrumentalna dela svetovne glasbene literature in jugoslovanskih skladateljev, nastopa doma in gostuje v tujini, je iskan član žirije, mentor, svetovalec, priznan poustvarjalec. Znanje posreduje naprej v zbirki pevskih vaj in skladb z naslovom Vokalize (2006).
Komponirati začne že med vojno. V Kragujevcu leta 1944 uglasbi za moški zbor Rodovnik Janka Glazerja, na verze slovenskih pesnikov pa ustvarja do konca (Alojza Gradnika, Otona Župančiča, Srečka Kosovela, Franceta Bevka, Karla Destovnika Kajuha, Ivana Minattija, Janka Glazerja, Alenke Glazer, Berte Čobal Javornik, Manka Golarja idr.). Njegov opus šteje več kot dvesto vokalnih in instrumentalnih del. Med prvimi prevladujejo zborovska – med temi pesmi za otroške zbore, sledijo priredbe ljudskih pesmi, mešani in moški zbori, številni samospevi, komorna vokalna glasba, oratoriji, kantate. Ob prvi jugoslovanski otroški operi z naslovom Ježeva hiša po pripovedi Branka Čopića, ki je bila premierno izvedena leta 1961 v Sarajevu, v Beogradu pa štiri leta kasneje, je vse pozornosti vredna tudi njegova instrumentalna glasba. Med sicer redkimi orkestralnimi deli zavzema vidno mesto njegov Koncert za klarinet in orkester, krstno izveden leta 1960 v Beogradu s slovenskim klarinetistom Ernestom Ačkunom in beograjskim radijskim orkestrom pod vodstvom slavnega Zubina Mehte, ki je tedaj prvič dirigiral v Jugoslaviji. Pravi biseri njegove ustvarjalnosti so skladbe za solistična glasbila (za flavto, klarinet, oboo, fagot, trobento, klavir) ter komorna glasba. Estampa in Sanje za flavto, Pet aforizmov in Kadenca za klarinet, Sonatina, Encolpia, Razpoloženja, Preludiji za klavir, štirje godalni kvarteti, Sedem pripovedk o številu sedem za oboo in godalni kvartet, klavirski trio Seanse 1–3 (zadnje z dodatkom vokala), Jesenski veter za glas, flavto, violo in klavir (na haiku poezijo), Retrospekcije za violino in violončelo, Dialogi za oboo in violončelo, pihalni kvinteti Pasteli 1 in 2 ter Pokošeni nasmehi (z dodanim vokalom na besedila iz kitajske lirike) so le nekatera izmed njih. Zelo priljubljena in verjetno najpogosteje izvajana je Sonata brevis za klarinet in klavir, umetnina v novoklasicističnem slogu. Jasnost melodičnih linij in spontana melodična invencija, poetična izraznost, ki zajema od najintimnejše lirike, svetlega optimizma do tragičnih in melanholičnih občutij, od neoromantične tradicije, razširjene tonalnosti z elementi modalnosti do ekspresionističnih viškov s prvinami dodekafonije očrtujejo njegov opus.

Za svoje delo z radijskim zborom in za ustvarjanje je Vauda prejel številne nagrade – od države, stanovskih društev, kulturnih organizacij, festivalov; med njimi Vukovo nagrado za življenjsko delo in deset nagrad Radia Beograd za posamezne skladbe. Bil je stalni gost Dubrovniških poletnih iger, Festivala otroka v Šibeniku, Zmajevih otroških iger; njegove skladbe so izvajali tudi na opatijski glasbeni tribuni, izvajali so jih tudi priznani slovenski poustvarjalci (Trio Lorenz, Eva Novšak-Houška …). In zazvenela so tudi že v Mariboru, kjer sta pred davnimi leti izvedla njegovo Sonato brevis Valter Petrič in dr. Roman Klasinc, zbor Slava Klavora na Naši pesmi leta 1995 moški zbor Ciproš na besedilo Janka Glazerja, izvajal jih je Canticum, zbor Nove kreditne banke Maribor in drugi.

Pred leti je postal tudi član Društva slovenskih skladateljev. Tam so natisnili njegovo Sonato brevis, Naši zbori pa izdali nekaj njegovih zborovskih skladb. Vendar ostaja skladateljeva povezanost z Mariborom globlja. Univerzitetni knjižnici Maribor je posredoval in podaril večino svojih del. Njegovo skladbo Pasteli za pihalni kvintet je izdala Založba Hartman, Mariborska literarna družba pa Mladinske zbore in Gúgalice za otroške zbore na besedila Alenke Glazer, s katero sta prijateljevala in gojila stike vse od gimnazijskih let naprej. Na Radiu Maribor so pripravili oddajo o njem, posneli že nekaj del in še jih pripravljajo za snemanje.

Tako kot je ostal odmev preživetih grozot, kot je sam pojasnil, zapisan v obliki motiva, sestavljenega iz treh akordov, v njegovi glasbi, bo tudi Vauda živel naprej v svojih umetninah. Z vsakim delom, ki bo zazvenelo na koncertnem odru, bodo oživeli njegov umetniški navdih, njegova glasba in duh časa, ujeti v notnem zapisu. V podobnem smislu, kot je za intervju v mariborskih Dialogih leta 1999 posebej izpostavil, verz Kosovela in Krkleca iz svojih Seans, namreč: »In vse je nič, ampak vseeno je nekaj: ljubezen.«

Karmen Salmič Kovačič
Univerzitetna knjižnica Maribor

torek, 23. november 2010

Pomembne slovenske osebnosti 20. stoletja

Od danes do 25. novembra 2010 poteka v mariborski kadetnici mednarodni znanstveni simpozij, ki ga prireja Zgodovinsko društvo dr. Franca Kovačiča.

ponedeljek, 22. november 2010

ŠESTINDVAJSET MILIJONOV MINUT KASNEJE

Nove tendence, iz zbirke MSU Zagreb
Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6
25. november 2010– 13. februar 2011
otvoritev: četrtek, 25. november 2010, ob 19.00

V Zagrebu so leta 1961 – v času prve konference neuvrščenih držav v Beogradu – prvič organizirali dogodek imenovan Nove tendence, ki je pomenil eno od znamenj globalnega odpiranja tedanjega jugoslovanskega prostora. V okvirih, ki jih je zasnovala Galerija suvremene umjetnosti, so se sestali mladi umetniki iz različnih koncev Evrope in tudi ZDA ter napovedali spremembo v likovni umetnosti. Organizatorji so verjeli v novo, sodobno sliko sveta, v napredek, inovacijo, eksperiment in aktivizem, hkrati pa so bili kritični do družbe in njenih dominantnih struktur. Nove tendence je bilo provizorično poimenovanje delovanja neformalnih in neodvisnih skupin ter posameznikov v tej zagrebški izkušnji, vendar je kmalu postala močna oznaka za organizirano evropsko gibanje, kjer so se srečale različne umetniške smeri; vizualna, kinetična, programirana, optična, gestaltistična, neokonstruktivizem in neokonkretizem. Še več, četrta (1968) in peta (1973) edicija dogodka sta bili v večini posvečeni računalniški umetnosti in eni od prvih manifestacij posvečenih umetnosti in računalniku!


Muzej suvremene umjetnosti (MSU) v Zagrebu hrani izjemno zbirko umetniške vrednosti, ki jo sestavlja izbor del, ki so jih umetniki, med katerimi so zveneča imena evropske in svetovne umetnosti druge polovice dvajsetega stoletja; Marc Adrien, Vojin Bakić, Vladimir Bonačić, Dieter Hacker, Julio Le Parc, Koloman Novak, John Baldessari, OHO, Victor Vassarely in mnogi drugi – razstavljali na petih razstavah. Na njih so se predstavili tudi slovenski umetniki, kot so npr. OHO, Edvard Zajc, kljub temu pa pri nas predstavitve te velike in pomembne manifestacije, ki se je godila v naši bližini, še nismo videli.

Prva slovenska predstavitev gibanja Novih tendenc se bo osredotočila na medijski prestop od slike k objektu, ki je sprva statičen, nato gibljiv, objekt mašina in nenazadnje digitaliziran. Zatem se; skladno z dogajanjem v svetu umetnosti, zgodi prehod od objekta k konceptu – ideji in popolnemu odmiku od materialnosti predmeta. Ta premik se povezuje v istem času z nastajajočo računalniško in konceptualno umetnostjo. Razstava v UGM bo poleg umetniških del ob pomoči dokumentarnega arhivskega gradiva, ki ga prav tako hrani MSU v Zagrebu, gledalcu ponudila tudi pogled na socialni trenutek tega dogajanja, pogled v neko preteklost, ki je pomembno zaznamovala prihodnost umetnosti v lokalnem in širšem evropskem prostoru.

UGM in MFRU pripravljata za slovenski in evropski prostor izjemno pomembno predstavitev gibanja Novih tendenc. Dela iz zbirke zagrebškega MSU bo za mariborsko razstavo ob strokovni pomoči kustosov zagrebškega muzeja izbrala Petja Grafenauer.

Razstava je nastala v sodelovanju s 16. Mednarodnim festivalom računalniške umetnosti (MFRU 2010) ter zavodom uho; oko: Zavod za umetnost in tehnologijo Maribor in MKC Maribor ter Muzejem suvremene umjetnosti Zagreb.

kustosinja: Petja Grafenauer, umetnostna zgodovinarka
oblikovalec razstave:Vasja Cenčič

VLJUDNO VABLJENI!

petek, 19. november 2010

Znanstveni simpozij General Maister in njegovi sodelavci

Filozofska fakulteta Univerze v Mariboru v sodelovanju z Mestno občino Maribor in Zvezo društev general Maister prireja danes 19. 11. in jutri 20.11. 2010 v dvorani Rudolfa Maistra na Mestni občini Maribor posvetovanje, ki bo predstavilo general Rudolfa Maistra in njegov čas.

Program posvetovanja je dostopen na povezavi http://www.ff.uni-mb.si/simpoziji/2010/general-maister/?language_id=1

Vljudno vabljeni!

Zbornik s posvetovanja s povzetki predavanj je na voljo v Univerzitetni knjižnici Maribor.

sreda, 17. november 2010

Knjižna novost

Pokrajinski arhiv Maribor je izdal 35. zvezek Gradiva za zgodovino Maribora, ki vsebuje arhivske dokumente o Evangeličanski postojanki pri gradu Betnava pri Mariboru 1589-1602.

Seminar Fotografske zbirke in muzeji v Sloveniji

20. novembra v Muzeju narodne osvoboditve v sodelovanju s Fotoklubom Maribor
S svojim prispevkom o fotografiji v Mariboru sodeluje tudi naša kolegica dr. Jerneja Ferlež.

Praznične dobrote

V Muzeju narodne osvoboditve vabijo v petek 19. novembra 2010 na otvoritev razstave jaslic pod imenom "Dišijo praznične dobrote".


Naj vam diši.
Naj vam diši vsak dan.
Naj vam praznične dobrote dišijo vse leto in naj dišijo v vsem svojem sijaju.


Veseli december je blizu...


Sergej Vrišer

Pokrajinski muzej Maribor in Prva gimnazija Maribor vabita na spominsko srečanje dr. Sergeja Vrišerja

Festivali v Kibli KIBLIX+MFRU+HAIP

KULTURNO IZOBRAZEVALNO DRUŠTVO KIBLA vabi na festivalsko dogajanje

Združena digitalna festivalska platforma KIBLIX + MFRU + HAIP, ki analizira spremenjene podobe, naravo in zavest.

Maribor, Ljubljana, od 18. do 28. novembra 2010

KIBLIX 2010, odprta koda za umetniško rabo: Odpad – tehnološki minus

Vsebinsko-formalen okvir KIBLIX-a 2010 je nizka tehnologija, ekologija, odprta koda ter problematiziranje tehnološkega odpada, neželjenega pribitka naravi. Ob skupinski razstavi, prostorskih postavitvah, vecdnevni delavnici Biomodd, ob pogovorih in okroglih mizah ter s sodelovanjem in povezovanjem festivalskih plaftorm novomedijskih in odprto kodnih zgodb doma in po svetu, zeli edicija 2010 postaviti temelje prestopa iz omejenih galerijskih prostorov v sirse polje kulture in druzbe.

MFRU 16, računalniška umetnost

Računalniške igre ali nove podobe domišljije - tehnološki plus

Festivala KIBLIX in MFRU bosta po lanskem prvem poskusu skupnega nastopa v letošnji 2010 ediciji poglobila in razširila skupno zasnovo platforme. S kratkim geografskim skokom in debatno povezavo se bosta MFRU in KIBLIX v letošnjem terminu med 18. in 28. novembrom povezala tudi s festivalom HAIP v Ljubljani in se sinhronizirala z izobraževalnimi Dnevi radovednosti,ki posebej nagovarja srednješolsko mladino. Vsebinsko se bo zaokrožilo s simpozijem Spletno sodelovanje mladih pri preprečevanju HIV/AIDS, ki gosti afriške aktiviste iz Ugande in Sierra Leone - globalnih tehnoloških smetišč.

petek, 12. november 2010

Carmina Slovenica na poti v Azijo

Pred odhodom na gostovanje v Azijo Carmina Slovenica in Pevska šola CS 16. 11. 2010 prirejata koncert v unionski dvorani Maribor.

sreda, 10. november 2010

Knjižna novost jubilejni zbornik Plinarne Maribor

Pokrajinski arhiv Maribor je ob 140 letnici Plinarne Maribor v sodelovanju s Plinarno Maribor izdal spominski zbornik. Zbornik podaja zgodovinski pregled delovanja Plinarne Maribor od njene ustanovitve pa do danes.

torek, 9. november 2010

dr. Tine Hribar v Kibli

V sredo, 10. 11. ob 19.00, vas vabimo v Multimedijski center KIBLA v Mariboru na pogovor s slovenskim filozofom dr. Tinetom Hribarjem. Ob izidu njegove nove knjige Ena je groza se bo z avtorjem pogovarjala novinarka časnika Večer, Vanessa Čokl.

To je knjiga o grozi in grozodejstvih 20. stoletja, obenem pa o navajenosti na ta grozodejstva v našem 21. stoletju. Groza, o kateri pripoveduje pesem Srečka Kosovela, ki je dala knjigi naslov, je brez časovnih določil in omejitev. Je trans-epohalna. Knjiga akademika dr.Tineta Hribarja jo jemlje kot izhodišče analize, ki v nadaljevanju s kritičnim pogledom obravnava stališča vodilnih slovenskih mislecev - od Edvarda Kocbeka in Dušana Pirjevca do Slavoja Žižka in Gorazda Kocijančiča - o ključnih dogodkih slovenstva ob koncu druge svetovne vojne. Poudarek je na njihovem pogledu na sprepletenost triumfalnih in tragičnih vidikov slovenske zgodovine.


Akademik dr. Tine Hribar je avtor številnih del s področja filozofije, njegov interes velja še posebej področju fenomenologije, zlasti Heideggerjevega mišljenja biti, filozofije religije in sodobne teologije, filozofije umetnosti ter teorije znanosti.

Humanistični razgovori so cikel razprav o knjigah iz humanistične zbirke Koda Študentske založbe. Naslednja razprava bo v četrtek, 2. 12. 2010, na kateri bo predstavljena knjiga Kritika in klinika Gillesa Deleuza.

Knjigo lahko na dogodku kupite po znižani ceni.

ponedeljek, 8. november 2010

Novost na knjižni polici Enote za domoznanstvo UKM

Knjižica o Eduardu von Lannoyu (1808-2008), Mariborčanu iz evropske glasbene zgodovine predstavlja biografijo skladatelja, zgodovino gradu Viltuš, kjer so gostili številne umetnike in poročilo o koncertu Franza Liszta v Viteški dvorani. Knjižico so uredili Franci Pivec, Veronika Haring in Marjan Pungartnik.

Predavanje Projekt Vizualni birokrati in študentski teden v UGM

V Umetnostni galeriji Maribor v torek, 9. novembra 2010, od 18.00-20.00

predavajo: umetniki Bojan Gorenec, Alen Ožbolt, Žiga Kariž in kritika Breda Kolar Sluga, Tomislav Vignjevič

Bojan Gorenec, Alen Ožbolt in Žiga Kariž se v UGM predstavljajo s skupnim umetniškim projektom razstavo Vizualni birokrati. Trojna ločitev podobe/ težavna ločitev podobe / večkratna izključitev podobe. Najlepša slika, lepša slika, lepa slika (brez naslova). Zgodil se je »trk« treh umetnikov, preplet treh večsmernih potovanj, različnih križanj, ki je predstavljen v galerijski postavitvi in kombinaciji različnih ustvarjalnih postopkov, tehnik in materialov, različnih pogledov, podob, motivov in časovnih vizualizacij.



9.-14. november 2010
2. študentski teden umetnosti v UGM

Mlade vabimo na 2. študentski teden umetnosti v UGM z ustvarjalnicami, literarnim večerom, plesnim performansom in zabavo z DJ-jem na galerijskem dvorišču. Ves teden imajo dijaki in študenti prost vstop v UGM, ugodnosti pri nakupu publikacij UGM in včlanitvi v Klub UGM.

PROGRAM

torek, 9. november 2010, od 18.00–20.00
PREDAVANJE, Projekt Vizualni birokrati
predavajo: umetniki Bojan Gorenec, Alen Ožbolt, Žiga Kariž in kritika Breda Kolar Sluga, Tomislav Vignjevič

Bojan Gorenec, Alen Ožbolt in Žiga Kariž se v UGM predstavljajo s skupnim umetniškim projektom razstavo Vizualni birokrati. Trojna ločitev podobe/ težavna ločitev podobe/ večkratna izključitev podobe. Najlepša slika, lepša slika, lepa slika (brez naslova). Zgodil se je »trk« treh umetnikov, preplet treh večsmernih potovanj, različnih križanj, ki je predstavljen v galerijski postavitvi in kombinaciji različnih ustvarjalnih postopkov, tehnik in materialov, različnih pogledov, podob, motivov in časovnih vizualizacij. VSTOP PROST!
sreda, 10. november, od 16.00–20.00 + četrtek, 11. november 2010, od 16.00-19.00

USTVARJALNICA Z VIZUALNIMI BIROKRATI …
vodi: Žiga Kariž, umetnik

Dijaki in študentje, vabljeni na dvodnevno ustvarjalnico z vizualnim umetnikom Žigo Karižem. Žiga Kariž bo s pomočjo ustvarjalnice približal problematiko vizualne umetnosti v sodobnosti. Udeleženci se bodo tako v prvem delu seznanili s sodobnimi umetniškimi praksami, v drugem delu pa nadgradili z lastni kreativnim delom. Cena ustvarjalnice: 4 €. Prijave: urska.babuder@ugm.si, 041 396 694 ali blagajna UGM. PRIJAVA JE OBVEZNA IN VELJA OB PLAČILU KOTIZACIJE!

četrtek, 11. november 2010, od 19.00-23.00
VEČERNA ZABAVA / literarni večer + otvoritev + plesni performans + DJ

19.00 – 20.00: Literarni večer z založbo Litera; Vizualni birokrati v besedi, predstavitev besedil in zloženke
TROJNA UGLASITEV PODOBE , nastalih po navdihu umetnin, predstavljenih na razstavi Vizualni birokrati (pisatelji zgodb založbe Litera Peter Rezman, Robert Titan Felix in Lučka Zorko).

Sledi plesni performans Plesne izbe in druženje z DJ-em.
Četrtkov večer v UGM ponuja prijetno druženje ob literarnem, plesnem, likovnem in glasbenem vzdušju. Prisluhnili bomo gostom založbe Litera, ki so svoje vtise ob razstavi Vizualni birokrati strnili v pisano besedo in vzpostavili novo obliko dialoga med generacijami, med vizualno in pisano besedo, med posameznikom in skupino. Obiskovalci si bodo lahko ogledali razstavo likovnih del dijakov in študentov, ki bodo nastala na dvodnevni ustvarjalnici z umetnikom Žigo Karižem. Večer bo popestren s plesnim performansom Plesne izbe in zabavnim druženjem z DJ-em na dvorišču UGM.



20.00-20.30: predstavitev del nastalih na ustvarjalnici Z vizualnimi birokrati

20.30-21.00: plesni performans Plesne izbe

21.00–23.00: druženje z DJ-jem /na dvorišču UGM/

Dijaki, študentje in drugi vabljeni na četrtkov večer v UGM, ki ponuja prijetno druženje ob literarnem, plesnem, likovnem in glasbenem vzdušju. Prisluhnili bomo gostom iz založba Litera, ki so svoje vtise ob razstavi Vizualni birokrati strnili v pisano besedo in vzpostavili novo obliko dialoga med generacijami, med vizualno in pisano besedo, med posameznikom in skupino.

Obiskovalci si bodo lahko ogledali razstavo likovnih del dijakov in študentov, ki bodo nastala na dvodnevni ustvarjalnici z umetnikom Žigo Karižem. Večer bo popestren s plesnim performansom Plesne izbe in zabavnim druženjem z DJ-em na dvorišču UGM.

sobota, 13. november 2010, od 10.00-11.30
LIKOVNA USTVARJALNICA ZA DIJAŠKE IN ŠTUDENTSKE DRUŽINE IN IGRIVI DRUŽINSKI VODIČ

Dijaške in študentske družine vabimo na igrivo in ustvarjalno druženje ob razstavi Vizualni birokrati. Otroci in njihovi starši bodo spoznavali razstavljene umetnine, sestavljali, raziskovali in še kaj. Delavnico vodi Gašper Bakač, absolvent likovne umetnosti Pedagoške fakultete Maribor. Za družine, najmlajše in njihove spremljevalce smo pripravili Igrivi družinski vodič po razstavi Vizualni birokrati. Z njegovo pomočjo bodo otroci in njihovi spremljevalci na igriv, vendar poučen način spoznali predstavljena dela treh priznanih slovenskih umetnikov: Bojana Goreneca, Alena Ožbolta in Žige Kariža. DELAVNICA JE BREZPLAČNA! NAJAVA NI POTREBNA!







četrtek, 4. november 2010