četrtek, 27. januar 2011

Razstavi v Kibli

Razstava »Kdo je tebi Raihl Kir«


MMC KIBLA, četrtek, 27. januarja 2011 ob 20. uri
Vabimo vas na otvoritev razstave z naslovom »Kdo je tebi Rahil Kir« v četrtek, 27. januarja ob 20. uri v MMC KIBLA. Razstava je nastala v okviru projekta »Manjšine za manjšine«, ki ga izvajajo Centar za mirovne studije iz Zagreba, Biro za ljudska prava iz Tuzle, Centar za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda in Mirovni inštitut iz Ljubljane. Avtorica razstave je srbska novinarka in vsestranska ustvarjalka ter sodelavka Centra za kulturnu dekontaminaciju Tanja Simić Berclaz, postavitev pa je vizualno osmislil beograjski kreativni studio Metaklinika.
Razstava je posvečena enemu prvih jugoslovanskih mirovnikov, Josipu Reihlu Kiru, načelniku policije v Osijeku, ki je bil ubit leta 1991, ker je s svojimi dejanji in razmišljanji predstavljal prepreko prihajajoči vojni.

Človek, ki je mesece in mesece poskušal pomiriti hrvaško in srbsko sprto stran, je na koncu to početje plačal s svojim življenjem.
Razstava je po otvoritvi v Centru za kulturnu dekontaminaciju v Beogradu potovala po Srbiji, po otvoritvi v Zagrebu je potovala po Hrvaški, prikazana je bila tudi v Osijeku. V Sloveniji je bila na ogled v Atriju ZRC SAZU v Ljubljani, v Multimedijskem centru KIBLA v Mariboru med 27. januarjem in 9. februarjem.
Na otvoritvi razstave se bo predstavila tudi Pobuda za REKOM (www.zarekom.org), mednarodna nevladna iniciativa za oblikovanje Regionalne komisije za ugotavljanje dejstev o vojnih zločinih in drugih hudih kršitvah človekovih pravic v nekdanji Jugoslaviji, ki jo v Sloveniji koordinira Mirovni inštitut.
Projekt »Manjšine za manjšine« podpira Evropska komisija
Kontakt in dodatne informacije:
Lana Zdravković
lana.zdravkovic(at)mirovni-institut.si
http://www.mirovni-institut.si/Projekt/Detail/si/projekt/Manjsine-za-manjsine/



------------------------



Marko Jakše in Iva Tratnik, Bojni ples na zbombardirani luni KiBela / KIBLA Maribor 28. 1. 2011 ob 20. uri

V petek, 28. januarja 2011 ob 20. uri vas vabimo na otvoritev razstave Ive Tratnik In Marka Jakšeta z naslovom Bojni ples na zbombardirani luni, ki bo obeležila 12. obletnico KiBele, prostora za umetnost. Razstavišče smo takrat odprli prav z razstavo slik Marka Jakšeta Nojeva barka.

Izhajala sta iz grafike iz 17. stoletja »L'influence de la Lune sur la teste des femmes«, na kateri so moški samo s svetilkami in opazujejo »nore« ženske, ki so se zbrale ob polni luni in imajo neko zasedanje oziroma neki bojni ples, moški pa so vsi v ozadju, vsi previdni, češ kaj te ženske naklepajo. Naslov je metaforičen v smislu njune dvojine, dueta in duela, bojnega plesa, ko sta skoraj dobesedno plesala ob slikah.

»Včasih je dobro, da imaš ob sebi nekoga, ki ti lahko drži ogledalo. Ker ogledala ti v današnji družbi nihče ne more držati, vsaj meni ne. Za Ivo pa se mi zdi, da mi ga je.«

Na ogled bodo slike velikih dimenzij, ki sta jih Marko Jakše in Iva Tratnik slikala sočasno in skupaj. Nekatere slike velikanke dosegajo velikost tudi do pet metrov in odlično delujejo prav v naravni velikosti.

V golo platno sta slikarja »skupaj skočila in zaplavala.« Iva ima rada ploskev, odprte površine, ki dihajo, Marko pa bolj kiparstvo v slikarstvu, oblikuje, dela iluzijo, svoj 3D. »To gre Ivi mogoče malo na živce in mi da tudi vedeti, kdaj je preveč; potem lahko sledi tudi napad na sliko. Sam delam nek detajl, ga zmodeliram, da je ves okrogel in plastičen, potem pa ga ona kar preslika…«

Nenavadna razstava bo na ogled do vključno 5. februarja. Potem gredo slike nazaj v skrivališče. Ne zamudite priložnosti za ogled tisočerih slikarskih detajlov.

http://www.kibla.org/

ponedeljek, 24. januar 2011

Šoa - spominjamo se




Generalna skupščina Združenih narodov je novembra 2005 razglasila 27. januar za vsakoletni mednarodni dan spomina na žrtve nacističnega holokavsta. Vsakoletni svetovni dan spomina je izbran kot dan zloma in prekinitve holokavsta. Na ta dan leta 1945 je ruska Rdeča armada osvobodila največje nacistično taborišče smrti Auschwitz-Birkenau na Poljskem.

Ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta se bodo med 21. januarjem in 1. februarjem v Mariboru, Pesnici, Ljubljani, Šempetru pri Novi Gorici in Murski Soboti odvijali različni dogodki.

Letošnji svetovni dan holokavsta bo v Sloveniji obeležen s številnimi dogodki, nacionalni koordinator pa je Sinagoga Maribor. 25. januarja bo v Šempetru pri Novi Gorici odprta dokumentarna razstava Po sledeh judovske dediščine na Slovenskem in strokovno predavanje Slovenski Judje - med pozabo in spominom v obnovljeni graščini Coronini na sedežu občine Šempeter-Vrtojba. Dan kasneje bo v Murski Soboti odprtje razstave Afera Dreyfuss v Pokrajinskem muzeju Murska Sobota. Prav tako 26. januarja pa bo v Univerzitetni knjižnici Maribor (Glazerjeva dvorana) znanstveno srečanje v okviru mednarodnega projekta "Šoa - spominjajmo se" na temo Vsako leto eno ime. Referenti bodo Boris Hajdinjak (Maribor in mariborski judje 1938-1941); dr. Andrej Pančur (Reševanje judov preko avstrijsko-jugoslovanske meje od anšlusa do aprilskega napada sil osi na Jugoslavijo), mag. Renato Podbersič (Reševanje goriških judov s poudarkom na obdobju nemške okupacije 1943-1945), dr. Marjan Toš (Uroš Žun in reševanje judov 1938-1941 preko Maribora), dr. Ana Maria Grūnfelder (Pobegi in reševanje avstrijskih oz. nemških judov po letu 1938 v Jugoslavijo do aprilske okupacije 1941), dr. Irena Šumi (Prispevek slovenskih pravičnikov k reševanju judov); Učenje o holokavstu - svetovne izkušnje (predstavniki Yad Vashema iz Izraela: dr. Wolf Kaiser, Nemčija, dr. Juliane Wetzel, Nemčija, in dr. David Silberklang, Izrael)

27. januarja bo na Prvi gimnaziji v Mariboru predavanje dr. Ota Lutharja Nacizem in samoironija, na OŠ Draga Kobala bo odprtje razstave Pogum, da se spominjamo, s spremljevalnim programom, na OŠ Pesnica, Pesnica pri Mariboru, bo tematska učna ura V opomin naslednjim rodovom - holokavst in srečanje s predstavniki Yad Vashema iz Izraela. V mariborski sinagogi bo tega dne odprtje prvega dela dokumentarne razstave Preteklo in pozabljeno, kulturni večer v izvedbi dijakov mariborske Prve gimnazije in svečani nagovor častnega pokrovitelja projekta, ministra za zunanje zadeve Republike Slovenije Samuela Žbogarja.

sreda, 19. januar 2011

Wilhelm Tegetthoff

Z veseljem vam odpiramo vrata v virtualno domovanje Wilhelma Tegetthoffa.
Pomembnega Mariborčana in enega vodilnih admiralov 19. stoletja.

Na blogu je zavihek, ki vas vodi do spletne strani na povezavi http://www.tegetthoff.si/.
Vljudno vabljeni k ogledu.


torek, 18. januar 2011

Slavistično društvo Maribor in Univerzitetna knjižnica Maribor

vabita
na predstavitev monografij Mednarodne knjižne zbirke Zora,
ki bo v četrtek, 20. 1. 2011, ob 17. uri
v Glazerjevi dvorani Univerzitetne knjižnice Maribor.


Dr. Jožica Čeh Steger

Ekspresionistična stilna paradigma v kratki pripovedni prozi 1914–1923

Dr. Irena Stramljič Breznik

Tvorjenke slovenskega jezika med slovarjem in besedilom


Dr. Bernard Rajh

Gúčati po antùjoško


Izdajo knjižnih novosti so podprli JAK RS, Slavistično društvo Maribor in Mestna občina Maribor.

Prisrčno vabljeni!