ponedeljek, 27. december 2010

MMC KIBLA - ŠE NEKAJ ČUDOVITIH DOGODKOV DO KONCA LETA

1.

Robert Klančnik in GVR babaLAN: LIPSS, nočna razstava za obiskovalce MMC KIBLA in za mimoidoče na pločnikih, v avtobusih in avtomobilih.

Otvoritvena čajanka in kramljanje z usti polnimi piškotov bo v torek 28.12.2010 ob 17:00.

"Ustnice predstavljajo enega najizrazitejših atributov človekove neracionalne čutnosti. V tem idejno paradoksalnem kontrapostu se v svoji pragmatičnosti neskončnega bogastva različnih oblik, barv in ritmov kažejo kot izrazni topos in univerzalni poligon. Naj govori tisoč ustnic. Lipss light district. Naj cvetovi in plevel govorijo skupaj – kajti med njimi ne obstaja linija demarkacije. Sleherni sistem prepričanj lahko svobodno raste in vpliva na kogarkoli, vendar noben ne more zahtevati epistemološke superiornosti. Odprta koda." (Vlado Repnik) 2000 ustnic bo na oknih MMC KIBLA na ogled do 5. 1. 2011.

2.

Femina, dolgo pričakovani glasbeni cikel se bo zgodil v sredo, 29. 12. ob 18.00. Gostje popoldneva in vecera bodo predstavile zvocne situacije, besedila, performanse in koncerte. Projekt »Ženske_vol.10« se osredotoča na domače in delno tudi tuje tokove ženskega ustvarjanja z zvokom in glasbo. Skozi raznovrstne nastope in izdajo zgoščenke bomo izluščili pozicijo ženske 21. stoletja, ustvarjalke z zvokom in glasbo. Morda pa tudi ne. Oblikovana zvočna zgoščenka »ženske _ vol.10« nadaljuje son:DA edicijo KIBLINE založbe TOX, kamor spadajo »ulica_2012« in »avantgard_08_09«. »ulica_2012« je preizpraševala koncepte in kontekste ulične kulture in glasbe skozi govorjeno besedo različnih slovenskih dialektov v perspektivi EPK-ja 2012. »avantgarda_08_09« se je osredotočila na eksperimentalne, elektro-akustične vode zvoka in njegovega oblikovanja, moduliranja, procesiranja in projiciranja v prostor. Koncept, selekcija in

soorganizacija: son:DA.

3.

V četrtek, 30. 12. ob 20. uri vas vabimo na zadnje odprtje v tem letu, razstave vizualnih namestitev iz lesa avtorja Marka Črtanca z naslovom Muze.

"Črtančeva pozicija do lesa je enigmatična, saj les kot material izgublja svojo materialno danost, oblikovana mehkoba zanikuje pregovorno trdoto lesa in s tem tezo srednjeveških lesorezcev, ki so z oblikovalskim pristopom poudarjali trdoto in ustvarjali črtasto strukturo, kakor da je ne bi mogli ukriviti, zaobliti in zmehčati. Črtančev yin-yang se kot idejni perpetuum mobile zrcali v odnosih med materialom in formo, ki niso nikoli enoznačni. Takoj, ko hočeš nekaj označiti, določiti in zamrzniti, že zaniha drugam in s tem opozori na površnost in počasnost artikulacije zaznavanja. Virtuozni igralec medija – lesa, v njegovih tisočerih različicah in poetikah, ob postopkih struženja in tesanja sanja drugačne, paralelne svetove, polne prevratnih in igrivih domislic večnamenske funkcionalnosti, asociativnosti in univerzalnosti preproste, toda povsem avtorske inventivne forme: kuhalnica, golf palica ali kaj drugega?

Valovita miza? Čokoladni bonboni ali japonske kroglice? Multiplicirana svastika ali DNK formula?" (Aleksandra Kostic)

Ni komentarjev:

Objavite komentar