ponedeljek, 24. januar 2011

Šoa - spominjamo se




Generalna skupščina Združenih narodov je novembra 2005 razglasila 27. januar za vsakoletni mednarodni dan spomina na žrtve nacističnega holokavsta. Vsakoletni svetovni dan spomina je izbran kot dan zloma in prekinitve holokavsta. Na ta dan leta 1945 je ruska Rdeča armada osvobodila največje nacistično taborišče smrti Auschwitz-Birkenau na Poljskem.

Ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta se bodo med 21. januarjem in 1. februarjem v Mariboru, Pesnici, Ljubljani, Šempetru pri Novi Gorici in Murski Soboti odvijali različni dogodki.

Letošnji svetovni dan holokavsta bo v Sloveniji obeležen s številnimi dogodki, nacionalni koordinator pa je Sinagoga Maribor. 25. januarja bo v Šempetru pri Novi Gorici odprta dokumentarna razstava Po sledeh judovske dediščine na Slovenskem in strokovno predavanje Slovenski Judje - med pozabo in spominom v obnovljeni graščini Coronini na sedežu občine Šempeter-Vrtojba. Dan kasneje bo v Murski Soboti odprtje razstave Afera Dreyfuss v Pokrajinskem muzeju Murska Sobota. Prav tako 26. januarja pa bo v Univerzitetni knjižnici Maribor (Glazerjeva dvorana) znanstveno srečanje v okviru mednarodnega projekta "Šoa - spominjajmo se" na temo Vsako leto eno ime. Referenti bodo Boris Hajdinjak (Maribor in mariborski judje 1938-1941); dr. Andrej Pančur (Reševanje judov preko avstrijsko-jugoslovanske meje od anšlusa do aprilskega napada sil osi na Jugoslavijo), mag. Renato Podbersič (Reševanje goriških judov s poudarkom na obdobju nemške okupacije 1943-1945), dr. Marjan Toš (Uroš Žun in reševanje judov 1938-1941 preko Maribora), dr. Ana Maria Grūnfelder (Pobegi in reševanje avstrijskih oz. nemških judov po letu 1938 v Jugoslavijo do aprilske okupacije 1941), dr. Irena Šumi (Prispevek slovenskih pravičnikov k reševanju judov); Učenje o holokavstu - svetovne izkušnje (predstavniki Yad Vashema iz Izraela: dr. Wolf Kaiser, Nemčija, dr. Juliane Wetzel, Nemčija, in dr. David Silberklang, Izrael)

27. januarja bo na Prvi gimnaziji v Mariboru predavanje dr. Ota Lutharja Nacizem in samoironija, na OŠ Draga Kobala bo odprtje razstave Pogum, da se spominjamo, s spremljevalnim programom, na OŠ Pesnica, Pesnica pri Mariboru, bo tematska učna ura V opomin naslednjim rodovom - holokavst in srečanje s predstavniki Yad Vashema iz Izraela. V mariborski sinagogi bo tega dne odprtje prvega dela dokumentarne razstave Preteklo in pozabljeno, kulturni večer v izvedbi dijakov mariborske Prve gimnazije in svečani nagovor častnega pokrovitelja projekta, ministra za zunanje zadeve Republike Slovenije Samuela Žbogarja.

Ni komentarjev:

Objavite komentar