petek, 18. februar 2011

Junoš Miklavc in skupina Pri zlatem stegnu


V petek, 18. 2. 2011 vas ob 20. uri vabimo v galerijo KiBela na odprtje slikarske in video razstave z naslovom Meditacija avtorjev Junoša Miklavca in skupine Pri zlatem stegnu, Katje Skušek, Nataše Skušek in Mladena Stropnika.


Budistično meniško življenje in meditacija je slikarju Junošu Miklavcu že sredi 80-tih obrnila umetniško pot raziskovanja - osnova je postal notranji očiščevalni proces, skozi katerega barve in kompozicije počasi oživijo v svojih nenavadnih vrednostih in kombinacijah. Svet zaživi v svojih odsevih, zabrisanosti podob, v večnem gibanju in zavedanju minljivosti. Jajčna tempera omogoča Miklavcu popolni kreativni proces skozi fizični napor. Telo je v vlogi prevodnika energij. Zaznava zunanjega sveta potuje kot čutenje skozi telo, ki ga prevaja v risbo in barve ter njene subtilne odtenke. Figura je z natančnim občutkom tisočkratne izkušnje - pa vendar nikoli zares ponovljene - postavljena v duhovni prostor barve. (Aleksandra Kostič)

Ljubljanska skupina Pri zlatem stegnu pa zagovarja tezo, da je meditacija vse, kar počnemo fokusirano. Umetniška trojica Katja Skušek, Nataša Skušek in Mladen Stropnik v svojem projektu Pri Zlatem stegnu gurmansko raziskuje dimenzije prehranjevanja ter zlasti obsesije, povezane s hrano. Ta tema je glavni motiv njihovega skupnega delovanja. "Kleinovske vonjave še niso prepojile njihovega prostora, toda žgečkljivost obsesivnega se iz leta v leto bolj bohoti v izjavah avtorjev, ki postrežejo obiskovalcu z vedno novimi zamislicami svobodno obsesivnega, ki tako legitimno in brez dlak na jeziku nastopa le v polju umetnosti." (Maja Škerbot)

Razstava bo na ogled do 2. 3. 2011.

Vabljene in vabljeni! Vstopnine ni.

http://www.kibla.org/

Ni komentarjev:

Objavite komentar