petek, 15. oktober 2010

Pričetek jubilejnega 45. Borštnikovega srečanja





Danes, 15. oktobra ob 17.00, se bo v Stari dvorani SNG Maribor s tekmovalno predstavo A.P.Čehova PLATONOV v izvedbi SNG Drama Ljubljana, pričelo letošnje 45. jubilejno Borštnikovo srečanje.

Svečana otvoritev bo ob 19.30 v Veliki dvorani SNG Maribor, na kateri bo po pozdravnem nagovoru Alje Predan, umetniške direktorice srečanja slavnostno spregovorila ministrica za kulturo Republike Slovenije Majda Širca. Sledila bo otvoritveno plesno glasbena predstava avtorjev Matjaža Fariča in Milka Lazarja SRH, ZVOK NA KOŽI v produkciji Flote Cankarjevega doma in SToP-a.

Še pred večerno slovesnostjo bo ob 18. uri v avli SNG odprtje razstave 45 let Borštnikovega srečanja , po tej otvoritvi pa bo za balkona gledališča nagovoril navzoče župan Mestne občine Maribor Franc Kangler.


Festival Borštnikovo srečanje
Festival Borštnikovo srečanje ni le osrednji, najstarejši in najuglednejši gledališki festival v Sloveniji, temveč tudi manifestacija preobratov in izzivov; je prostor večnih borb, čutnih poetik, novih spoznanj.
Od svoje ustanovitve (1966 v Mariboru) ima Festival BS domicil v Slovenskem narodnem gledališču Maribor. V kalejdoskopski zgodovini je festival preživel mnoge turbulence in spremembe, od začetnega Tedna slovenske drame se je spremenil v srečanje vseh slovenskih gledališč in se končno ustalil kot festival tekmovalnega značaja. Ime je dobil – vsem polemikam navkljub – po slovenskem igralcu in režiserju Ignaciju Borštniku (1858–1919), utemeljitelju sodobnega slovenskega gledališča.

Programski oziroma vsebinski del festivala zmeraj bolj intenzivno posega izven nacionalnih okvirjev: internacionalni simpoziji, tuji gostje, mednarodni producenti in uprizoritve so najbolj vidni elementi-pokazatelji soočenja z evropskim, svetovnim gledališčem. Mednarodna umestitev je ena od poglavitnih nalog novega vodstva festivala. Vsebino festivala sestavlja več programskih sklopov (tekmovalni in spremljevalni program, mostovi, generacije in showcase) in strokovnih dogodkov (simpoziji, konference, predstavitve strokovne literature, razstave itd.). Ob zaključku festivala strokovna žirija podeli nagrade za najboljšo predstavo, režijo, igralske in druge umetniške dosežke. Največja festivalska nagrada je Borštnikov prstan, ki jo posebna žirija vsako leto podeli zaslužnemu igralcu ali igralki za življenjsko delo.

Ignacij Borštnik

Ignacij Borštnik (1858, Cerklje na Gorenjskem) velja za utemeljitelja umetniškega gledališča na Slovenskem. Bil je prvi režiser v sodobnem smislu besede in mojstrski oblikovalec najzahtevnejših vlog, zlasti v modernem realističnem sporedu na prelomu 19. in 20. stoletja.

Ni komentarjev:

Objavite komentar