torek, 19. oktober 2010

Otvoritev razstave v razstavnem salonu Rotovž

RE:akt!


Reconstruction, Re−enactment, Re−reporting

Razstavni salon Rotovž, Trg Leona Štuklja 2, Maribor

21. oktober – 18. november 2010
otvoritev: četrtek, 21. oktober 2010, ob 19.00

Sodelujoči umetniki: Lucas Bambozzi, Vaginal Davis, skupina IOCOSE, Irwin, Janez Janša, Janez Janša, Janez Janša, Eva in Franco Mattes (aka 0100101110101101.ORG), skupina OHO, SilentCell Network (Mare Bulc, Janez Janša, Bojana Kunst, Igor Štromajer).


Premierna predstavitev novega projekta In the Long Run skupine IOCOSE.
RE:akt! Reconstruction, Re-enactment, Re-reporting poskuša raziskovati kompleksnost koncepta ponovnega uprizarjanja in se ga hkrati osvoboditi. Ponovnega uprizarjanja ne obravnava le kot 'igranje vlog v živo” oziroma kot 'živo zgodovino', temveč kot strategijo kulturne kritike, analize in umetniškega izražanja. RE:akt! – ki ne pomeni le 'ponovne akcije', temveč tudi 'odziv/reakcijo', 'opazovanje akcije' – se sooča z aktualnimi ideološkimi in intelektualnimi kanoni, oblastnimi strukturami, politikami in distribucijskimi kanali prek ponovnega uprizarjanja izbranih zgodovinskih in kulturno pomembnih dogodkov. S procesi analize, dekonstrukcije, ponovnega uprizarjanja in ponovnega poročanja intermedijski raziskovalni in predstavitveni projekt RE:akt! raziskuje vlogo medijev pri manipuliranju percepcij in ustvarjanju postmodernih zgodovinskih mitov in sodobne mitologije. www.reakt.org

Janez Janša je izkušen intermedijski in konceptualni umetnik, priznan tako doma kot v tujini, ki ima za sabo odmevne umetniške projekte, ki so bili med drugim predstavljeni na Manifesti 4 v Frankfurtu, Ars Electronici v Linzu, ZKM v Kalsruhe, ISEA na Japonskem, ARCO v Madridu ter v Muzejih sodobne umetnosti Kiasma v Helsinkih, MNAC v Bukarešti in MMSU na Reki. Njegovo delo nosi izrazito socialno konotacijo, zanj značilen pa je interdisciplinarni pristop. Dobitnik nagrade ARCO/Beep 2007 za digitalno umetnost.
Kustos: Domenico Quaranta
Idejna zasnova Platforme: Janez Janša
Produkcija: Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana
Partner projekta: Umetnostna galerija Maribor

Ni komentarjev:

Objavite komentar