torek, 1. marec 2011

Razstava Diane Mureškič v Kibli

Diana Mureškič: ELEMENTARNO KROŽENJE

V petek, 4. 3. 2011 vas ob 20. uri vabimo v galerijo KiBela na otvoritev razstave glinenih izdelkov. Izdelki iz ročno obdelane gline Diane Mureškič so sestavljeni iz različnih tipov naravne gline. Odlikuje jih prefinjena forma, ki upošteva krhkost in (ne)obstojnost materiala ter naravno barvno in oblikovno strukturiranje. Spoznavanje z materijo, z zemljo, z medijem je bistveno pri kreativnem procesu. Dotikanje z rokami in prsti, neposredna komunikacija z materialom, ki se spreminja in nikoli ne ponovi

- pa tudi popraviti se ga ne da - v tem je srž ustvarjalnega postopka.

Nezavedno deluje.

Kakšni svetovi prihajajo na plano? Fantazmagorične pra-pokrajine, figuralika in abstrakcije se bohotijo v detajlih. Glina zaživi v odsevih in zabrisanosti podob, v večnem gibanju pojavljanja in izginjanja ter zavedanju minljivosti. Štirje osnovni elementi se dopolnjujejo in krožijo v kreativnem procesu oblikovanja vlažne gline, ki jo je treba zapeči z ognjem. Ogenj plameni z zrakom. In voda, nalita na pečeno glino in na rožo, ponovno zaokroži ciklus ... da bi se znova lahko ponovil.

Na performativnem nivoju je pozornost usmerjena v tradicionalne vsakodnevne prakse, ki so visoko estetizirane. Umetnostno obrtni izdelki nakazujejo drugačno namembnost, ki se oplaja z drugimi, evropskemu prostoru bolj oddaljenimi kulturami. Roža iz Jericha je v posušenem stanju shranjena. Ko je zalita z vodo, se v nekaj urah odpre in kot bi oživela.

Ko ji nehamo dovajati vodo, se znova posuši in zapre. Ta krog se lahko poljubno ponavlja. Roža je sama po sebi performativni element, najden v naravi. Roža simbolizira indijsko filozofsko premiso, da se mora vsaka pot v celoti prehoditi in da se moramo vrniti na izhodišče - tako v detajlu, kot pri kompleksnejših strukturah, pri dnevnih opravilih, kot tudi v umetnostni filozofiji. Pravilo odseva kroženje življenja v stiku z naravo ter v ročnem ustvarjanju.

(Aleksandra Kostič)

Razstava bo na ogled do 16. 3. 2011.

Vabljene in vabljeni. Vstopnine ni.

Ni komentarjev:

Objavite komentar