torek, 30. november 2010

Kibla v decembru in nagrada Goranu Bertoku

Multimedijski center KIBLA: OBVESTILO ZA JAVNOST - nagrada in spekter decemberskih dogodkov


Izredna novica! Mesec fotografije 2010, ki je potekal pod naslovom Fotonični trenutki, je razglasil nagrado za najboljšo samostojno razstavo: v sklopu meseca fotografije je po izboru programskega sveta prireditve nagrado prejel GORAN BERTOK za razstavo RDEČE IN ČRNO, ki je bila do 14.
novembra na ogled v Galeriji Kibela v Multimedijskem centru Kibla v Mariboru.

Napoved dogodkov v decembru:

- Četrtek, 2. 12. ob 19.00 prestavitev knjige in pogovor dveh filozofov na temo ZAKAJ DELEUZOVA MISEL POTREBUJE LITERATURO. Sodelujeta Rok Benčin (tudi avtor spremnega teksta h knjigi)in Tadej Troha.

- Četrtek, 2. 12. ob 20.00, Festival (DA)(NE)S, ki letos nosi naslov “DIRTY FINGERNAILS/ČRNO POD NOHTI, uvod v Kinu Udarnik: Kvartet Michel Doneda/Jonas Kocher/Tao G. Vrhovec-Sambolec/Tomaž Grom: Koncert improvizirane glasbe (Michel Doneda – sopranski saksofon, Jonas Kocher – harmonika, Tao G. Vrhovec Sambolec – živa elektronika (max/msp), Tomaž Grom – kontrabas)



- Petek, 3. 12. ob 20.00 odprtje kiparske razstave BOŠTJANA DRINOVCA:

KAKOFONIČNI GENERATOR (na ogled do 16. 12.) "Za dela Boštjana Drinovca je značilna ena od inačic 'metelkovske drže'. Njegova dela niso izraz direktnih političnih izjav, vendar pa so z njimi prežeta na več nivojih.

Na komentar sodobnih družbenih vprašanj skulpture ne kažejo zgolj z motiviko in tematiko, ampak so njihov enako zgovoren element tudi materiali in likovne forme, ki jih sestavljajo. Likovno in pomensko sta na razstavi Kakofonični generator v sozvočju." (kuratorica Petja Grafenauer)





















- Petek, 3. 12. 8 (do 18. 12.), odprtje multimedijskega festivala GAMERZ v Aix-en-Provence/Foundation Vasarely/vizualna namestitev NADAL francoske skupine La Vitrine (koprodukcija KIBLA), namestitev posvečena slavnemu francoskemu tenisaču.
- Torek, 7. december 2010 ob 20.00 SAME BABE, uglasbena poezija Janeza Menarta. Uvodnemu pogovoru z glasbeniki bo sledil koncert. Pogovor bo vodila Simona Kopinšek. Miha Nemanič (orglice, ritmika, vokal), Marko Voljč (trobenta, ukulele, ritmika, vokal), Marko Jelovšek (kontrabas, činelce, vokal), Viki Baba (kitara, harmonika, dretje in kričanje) in pridruženi član Uroš Buh posegajo po zelo raznorodnem glasbenem materialu.

In ravno uspešno prepletanje različnih glasbenih žanrov z raznimi nenavadnimi domislicami, izvrstnimi (velikokrat sila zabavnimi avtorskimi) besedili ter atraktivnim odrskim nastopom dela Same babe tako posebne.



- Petek, 10. 12. ob 20.00 umetniški dogodek /video dela, fotografije, predstavitev knjige/ v spomin DRAGANU SAKANU, direktorju New Moment iz Beograda, več kot dekado partner KIBLE, guru svetovnega oglaševanja, ki je prepoznal KIBLO: »KIBLA spodbuja realnost, ki ni več tradicionalna, ampak multimedijska. Tudi ideje niso več lokalne, ampak so globalne. Svet potrebuje sveže ideje. Svet potrebuje globalne institucije.«

- Sreda, 15. 12. ob 19.00, dve predstavitvi:

MOBILE INSTITUTE iz Bruslja, ki bo leta 2012 postavil urbano namestitev Mehur med dve izbrani zgradbi v Mariboru in potopil mesto pod lasersko "vodo" ter BENOIT MAUBREY in AUDIO GROUPPE, berlinska umetniška skupina, ki ustvarja in nastopa z elektronskimi oblačili (opremljenimi z ojačevalci in zvočniki), ki se tematsko in akustično odzivajo na okolje.

- Četrtek, 16. 10. ob 21.00 Festival (DA)(NE)S 2010: “DIRTY FINGERNAILS/ČRNO POD NOHTI". Letos se želimo posvetiti izvedbam nove glasbe, kolikor so te usmerjene v reševanje problemov in se poslužujejo ročnega dela. Kako se lotiti raziskovanja nove glasbe z majhnim proračunom ali brez njega? Kaj tvori pristno raziskovanje in ga ločuje od golega “surfanja kanalov” v poplavi informacij? V ta namen smo izbrali majhno in intimno ter se odrekli pričakovanjem, da bodo gostje “poskrbeli za šov”.

Če se glasbenik odloči, da bi bilo eno uro najbolje nameniti opisovanju, kako rezljati trstne jezičke za oboe, ali zakaj se počuti prisiljen biti glasbenik, ker ni imel priložnosti, da bi, kot je bil sanjal, postal kuhar v restavraciji s hitro prehrano, naj bo tako. Miha Ciglar, Monika Glahn, Marko Košnik, Peter Tomaž Dobrila in Cameron Bobro: predavanja, koncerti, đemsešni, aktivna udeležba obiskovalcev...



- Sreda, 22. 12. ob 20.00, odprtje interaktivne namestitve: MIGUEL

CHEVALIER: FLORA IN FAVNA, kuratorica Maja Škerbot. Tehnologije, ki po eni strani ustvarjajo občutek hitrosti, nasičenosti, so paradoksalno tudi temelj mnogih meditativnih umetniških izjav. Umetniki se že od nekdaj inspirirajo v videni realnosti narave. Tihožitja so motivi, ki so rastlinstvo in živalstvo odslikovali in plastično upodabljali skozi razvoj umetnosti. Otvoritev bo tudi uradno družabno slovo od leta 2010 s prijatelji, obiskovalci in kritiki KIBLE. Izjemno interaktivno vizualno namestitev najdete v živo v KIBLI in na youtubu:

http://www.youtube.com/watch?v=9fFvTr6FDrI&feature=related (1.del) http://www.youtube.com/watch?v=_N9uCfODWvg&feature=related (2.del) http://www.youtube.com/watch?v=xzuRmpc78PI&feature=related (3.del)

- Torek, 28. 12. ob 17.00, odprtje razstave VLADA REPNIKA in BABALAN:
USTNICE, vizualna namestitev na vseh oknih KIBLE, ki vas bodo poljubljale s preprostostjo multimedijskega učinka.

- Četrtek, 30. 12. ob 20.00 odprtje razstave MARKO ČRTANEC: MUZE, vizualne namestitve iz lesa. "Kaj pa človek zares potrebuje, razen mize, stola in postelje?" E.K. Po nenavadnem ciklusu postelj iz leta 2002, ki jih je Marko Črtanec naslovil Vrtovi Bjor Haremsfeld, sledi ciklus miz, nenavadnih, posebnih različic tistega, kar je veljalo od antike naprej "opredmeteni" mimesis, ki se tokrat opredmeten izmika ustaljenim tridimenzionalnim pojmom človeškega civilizacijskega obstoja.

- zgodil se bo še glasbeni in zvočni večer nabora glasbenic, umetnic in teoretičark, ki bodo napolnile vsebino 4. TOX CD edicije, ki bo izšla še v tem letu, kurator in selektor Miha Horvat - feminoljub, feminist in še kaj.

Več na:
http://www.kibla.org

Ni komentarjev:

Objavite komentar