ponedeljek, 19. november 2012

Domofil(m): lokalne filmske pripovedi v UKM

Sreda, 21. 11.: Domofil(m) XIII

17.00 Mož, ki je sanjal zvezde

17.45 Noordung: Herman Potočnik, pionir vesoljskih potovanj (pofilmski klepet: Teodor Lorenčič, moderator, dr. Robert Repnik, Primož Premzl, Marko Radmilovič)
 
Domofil(m) XIII

Mož, ki je sanjal zvezde
Dokumentarni film, 27', barvno, č-b, 1995
Narator, scenarist in režiser: Marko Radmilovič; direktor fotografije in kamera: Jure Pervanje; glasba: Tomaž Rauch; bralec: Ivan Lotrič; pričevalci: Vojko Kogej, dr. Dušan Petrač, dr. Sandi Sitar, Dragan Živadinov; Dokumentarni program, producent programa: Boro Piperovič; odgovorni urednik: mag. Mitja Grosman; produkcija: TV Slovenija
Noordung: Herman Potočnik, pionir vesoljskih potovanj
Dokumentarni film, 51', barvno, č-b, 2007
Scenarist: Andraž Pöschl; snemalca: Aleš Živec, Lenart Vipotnik; montažerka: Maja Gaspari; režiser: Slavko Hren; sodelujejo: Dragan Živadinov, Vojko Kogej, Aco Pasternjak, dr. Sandi Sitar, Simon Zajc, Darko Kragelj, Marko Peljhan, Slavko Vetrih; Izobraževalni program, urednica: Alma Lapajne; odgovorni urednik Kulturnih in Umetniških programov: Jani Virk; produkcija: TV Slovenija
 
Okroglih 50 let ločuje čas od prvih spoznavanj do sorazmerno dobrega poznavanja Hermana Potočnika, raketnega inženirja slovenskega rodu in nedvomno enega izmed desetih najpomembnejših pionirjev vesoljske tehnike pred prvo svetovno vojno. Živel je le 37 let (1892−1929), kar pa mu je zadoščalo, da je napisal knjigo Das Problem der Befahrung des WeltraumsProblem vožnje po vesolju (prvi slovenski prevod je izšel leta 1986), ki je kmalu postala klasično delo na svojem področju in je v marsičem aktualna še v našem času. Podpisal ga je s psevdonimom Hermann Noordung, po katerem je tudi najbolj poznan svetovni javnosti. Vsebuje kritično preverjanje različnih možnosti za letenje v vesoljskem prostoru, vrsto izvirnih tehničnih zamisli, med katerimi so najpomembnejše geostacionarni satelit, obljudena vesoljska postaja z umetno težnostjo, energetska preskrba takšne postaje in načini za preživetje v prostoru z za človeka neprijaznimi razmerami. Končuje pa se s strateškim načrtom za postopno osvajanje zunajzemeljskih razsežnosti. Kar je ob dejstvu dvojnosti tehnike za prihodnost človeštva še posebej pomembno – korist in škoda oziroma nevarnost – je Potočnikovo vsestransko, dosledno in humano preverjanje predvidljivih sprememb, ki jih bo prinesel civilizaciji prodor v vesolje.
 Ogledali si bomo dva dokumentarna filma o Hermanu Potočniku. Mož, ki je sanjal zvezde je nastal že leta 1995, ustvaril pa ga je scenarist in režiser Marko Radmilovič. Noordung: Herman Potočnik, pionir vesoljskih potovanj, tudi z naslovom Noordung: dokumentarni film o Hermanu Potočniku pa je film iz leta 2007, pod katerega se podpisujeta scenarist Andraž Pöschl in režiser Slavko Hren. Oba razkrivata veličino Potočnikovega dela. Pogovor bo potekal tudi v smeri manj znanega dejstva, da je ta znameniti pionir vesoljske tehnike deset let preživel v Mariboru.
O gostih klepeta
Filozof, sociolog, pesnik, oblikovalec unikatnega pohištva in kolumnist Teodor Lorenčič je bil v svojem raznolikem in obsežnem delovanju tudi aktiven član slovenske avantgarde v letih 1983–1989. Po uspešni evropski turneji Laibacha  (The Occupied Europe Tour 1983/85) je postal tudi član NSK (Laibach, Irwin in Gledališče sester Scipion Nasice), ki se je v tistem času konstituiral. Je avtor treh pesniških zbirk, številnih publicističnih člankov, knjižnih recenzij in strokovnih člankov, raziskovalno pa se posveča filozofiji Reneja Descartesa (Trije pojmi Descartesove filozofije: telo, duh in enost kot netrivialna dualnost) in azijskim filozofijam. Na Fakulteti za gradbeništvo Univerze v Mariboru kot vabljeni predavatelj predava predmeta Zgodovina tehnoloških iznajdb od začetkov do danes in Etiko. Zaposlen je na Univerzi v Mariboru kot predstojnik Centra za promocijo.
Dr. Robert Repnik je doktoriral na Fakulteti za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru, od jeseni 2008 pa je tam zaposlen kot strokovni sodelavec za fiziko. Je član predsedstva Slovenske astronomske zveze, ustanovitelj in nekaj časa predsednik Univerzitetnega astronomskega observatorija Pedagoške fakultete. Za popularizacijo fizike in astronomije je prejel Bronasti znak Univerze v Mariboru. Je član Razvojne skupine za poučevanje fizike pri Zavodu Republike Slovenije za šolstvo, soavtor številnih izvirnih znanstvenih člankov, član številnih mednarodnih strokovnih združenj, sodeloval pa je tudi na mnogih znanstvenih ter strokovnih konferencah doma in predvsem v tujini. Raziskovalno  se ukvarja s področjem fizike tekočih kristalov in didaktiko fizike, tu med drugim s preučevanjem učinkovitosti načinov vnašanja sodobnih znanstvenih dognanj v pouk fizike ter z razvojem poučevanja astronomskih in splošnih naravoslovnih vsebin.
Primož Premzl je založnik, galerist in neutruden zbiralec mariborskega domoznanskega gradiva. Leta 1986 je na oddelku za fiziko Pedagoške fakultete v Mariboru zaključil višješolski študij, leta 1992 pa ustanovil svoje založniško in galerijsko podjetje. Doslej je založil in izdal 39 umetnostnozgodovinskih, zgodovinskih in etnoloških knjig. Med ostalimi je kot soavtor, zbiralec in urednik leta 2004 izdal Mariborske vedute, ki so nastajale enajst let in so nedvomno najbolj dognana in hkrati najimenitnejša monografija o nekdanjem Mariboru. Od leta 2009 se z družbeno angažiranimi akcijami spontano, samosvoje in ironično odziva na anomalije v družbi (s performanci, razglednicami, plakati …).
 
Marko Radmilovič, ki živi in deluje v Svečini pri Mariboru, je avtor s petindvajsetletnim stažem v avdiovizualnih medijih. Od leta 1985, ko je začel sodelovati z Radiom Slovenija, je do danes pripravil nekaj sto radijskih dokumentarnih oddaj ter drugih radijskih prispevkov. Že dvanajst let neprekinjeno ustvarja tudi satirično radijsko oddajo Zapisi iz močvirja na Valu 202. S Televizijo Slovenija je začel sodelovati leta 1992, sprva kot scenarist, kasneje pa tudi kot režiser. Vse do danes se je podpisal pod režijo več kot sto dokumentarnih filmov. Leta 2003 je debitiral s celovečernim igranim TV prvencem Gangl, ki ga je zrežiral po lastnem scenariju. Je tudi avtor več lutkovnih in gledaliških predstav za otroke.
 

Ni komentarjev:

Objavite komentar